önismeret

Lehetünk szerelmesek ötvenen túl?

A válasz egyértelmű igen! Ez a világot a sarkából is kifordító érzés bármely korban felbukkanhat az életünkben, bár tévesen a fiatalsághoz kötjük. Sokan a változás miatt, amit hozhat, inkább távol tartják magukat tőle, mert úgy érzik, elveszíthetik a kontrollt az életük felett.

A személyiségünk függvénye, hogyan éljük meg

Az, hogy hogyan éljük meg mindig leginkább a személyiségünk függvénye. Van, aki valóban felpörög, mámorosan újságolja fűnek, fának a vele történő, benne zajló érzelmi tornádót és van, aki inkább csak magában, csöndben izzik. A legfontosabb, hogy bármelyik megélést is választjuk, engedjük meg magunknak ezt a csodás érzést. A szerelemben nincs generációváltás, csupán a megélése változik kissé.
Aki hajlandó kockáztatni és beengedi az életébe a szerelmet az lehetőséget ad magának arra, hogy társra leljen akár az élet hátralévő részére. A szerelem érzése sajnos nem garancia az új, teljességet adó párkapcsolatra, de az esélyt megkapjuk vele.

A párkapcsolat az együtt fejlődésről szól

Ahogyan minden más életkorban a szerelem az ismerkedés, az együtt fejlődés terepe. A rózsaszín köd ritkulása, a hétköznapok egyhangúsága olyan dolgokat hozhat felszínre a másik félről, amit esetleg már nem tartunk elfogadhatónak. A szerlem mégis életelixír, amely minden korban gyógyítja a testet és a lelket. Felemel, átjárja minden porcikánkat és energiát ad. Felnyitja a szemünket a körülöttünk lévő szépségekre és újra megtaníthat minket boldognak lenni.
A biológiai kor gyakran nem függ össze a naptári évek számával. Aki lélekben fiatal, szellemileg friss, a szexuális étvágya is rendben van az a szerelmet is teljesebben élheti meg. Ha sok önértékelési probléma áll az érzelmek kiteljesedésének útjába, az megállíthat minket abban, hogy elég bátrak legyünk élni a lehetőséggel. Mindeközben a mélyben mindennél erősebb a vágy a figyelemre és a szeretetre.

Intimitás és szerelem

A szexualitás az idősödő emberek esetében is a kapcsolat minőségétől függ. Az egymásra figyelő, támogató párok életében magas korig jelen lehet az aktív és kielégítő szex és ez építő, támogató a kapcsolatra nézve. Az idővel egyre inkább növekszik a párkapcsolat értéke, és ha eddig a testi szerelem volt a kohéziós erő, ami összetartotta, akkor ez kissé átalakulva át értékelődve a lelki síkra terelődik.
Meghittség, gyöngédség kaphat egyre nagyobb jelentőséget a kapcsolatban és a szerelemnek éppen úgy helye van az ember életében, mint fiatalabb korban csupán mérsékeltebb szenvedéllyel.

Amire érdemes odafigyelni

Ismerjük el ha elakadásunk van a párkapcsolatok terén és ez gátat szab bármilyen szintű kapcsolat kialakulásának. Fontos jelzés, ha nem csak a párkapcsolat hiányzik, de a többi társas kapcsolatot is minimalizáljuk. A falat, amit ilyen kor magunk köré építünk, csak belülről lehet lebontani. Nekünk magunknak kell változtatni a hozzáállásunkon, ezt kívülről nem lehet megoldani.
Idősebb korban is tűzzünk ki célokat, keressük hasonló érdeklődési körű emberek társaságát és határozzuk, meg ami a szerepünk a világban. Mindent mi magunk választunk, és ha úgy érezzük nincs, ránk szükség az azért van, mert nem keressük, a lehetőségét hogyan érezhetnénk magunkat annak. Számos klub és szervezet létezik, amelyik összefogja és koordinálja a kirándulásokat különféle karitatív tevékenységeket.

Tűzzünk ki új célokat

Ha társat keres, akkor tudja bevonzani, ha élettel teli és céltudatos marad. A másokhoz való kapcsolódás érdekesebbé és tartalmasabbá teszi a mindennapjainkat és amellett, hogy mi magunk jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ehhez másokat is hozzásegítünk.

Az egyedüllét nem azonos a magánnyal

Aki magányos az vágyakozik egy kapcsolatra, de nem tudja, hogyan kaphatná meg. Az első és legfontosabb lépés ennek a megváltoztatásában, hogy ismerjük el, hogy magányosak vagyunk, és ha ezen önerőből nem tudunk változtatni ne, szégyelljünk segítséget kérni. Az eredményhez motivációra van szükség. Az irányítás és a döntés a mi kezünkben van és annyira leszünk, eredményesek amennyit hajlandóak vagyunk belefektetni. Aki választja a változást és tenni is hajlandó érte biztos lehet benne, hogy eredményes lesz.
A megbecsülést és elismerést, amit esetleg másoktól várnánk, adjuk meg önmagunknak. Másokkal kapcsolatban se fukarkodjunk az elismerő szavakkal. A nyitottság, a lehetőségek keresése és felismerése előbb utóbb meghozza a gyümölcsét.

Similar Posts