önismeret

Hogyan kommunikáljunk asszertíven?

Asszertíven kommunikálunk, ha nehéz, érzelmileg megterhelő helyzetben úgy tudjuk érvényesíteni az érdekeinket, hogy közben a másik fél véleménye is meghallgatásra kerül és az ő érdekei is érvényesülnek.
Képesek vagyunk meghallgatni a másikat és mi magunk is őszintén ki tudjuk fejezni a negatív érzéseinket is, anélkül, hogy passzív-agresszív vagy simán csak agresszív stílusban oldanánk meg a helyzetet. Összeségében egyidejűleg mindkét fél érdekeit figyelembe vesszük. Ez a fajta hozzáállás gyógyító a kapcsolatra nézve.

Mit jelent az asszertív viselkedés?

Az asszertivitás magában foglalja, hogy tudatosabbak vagyunk a saját érzéseinkre és felelősséget vállalunk értük. Ismerjük és szeretjük azt, akik vagyunk, vállaljuk is ezt a külvilág felé. Az asszertivitás választás. A saját szükségleteink, véleményünk, érzéseink választása abban bízva, hogy a másik fél figyelembe veszi azokat, ahogyan ezt mi magunk is megtesszük érte, nyertes-nyertes pozícióban.
Manipuláció és kontrollálás nélkül engedjük a másik félnek, hogy az legyen aki. Az arany középúton járva, ugyanezt a magunk számára is biztosítva.

Empatikus hozzáállás

Az asszertív egyén tudja mi a célja és ismeri a másik igényeit is. A saját önismerete és a másik fél felé irányuló valódi érdeklődése magabiztossá teszi. Nyíltan megfogalmazza, hogyan érinti az adott helyzet és figyelembe veszi mind a saját mind a másik fél jogait. Tud nemet mondani és megfelelően kérdezni. Olyan helyzetben is képes higgadtan reagálni, ami másból indulatot vált ki. A környezetével összhangban képes elérni a céljait. Ha tudjuk milyen az asszertív viselkedés, akkor választhatjuk ezt is egy adott helyzetben, de nem mindig működik. Ha az utcán vagy egy szórakozóhelyen belénk kötnek, akkor nem biztos, hogy erre van szükség.

Mikor válasszuk az asszertivitást?

Amikor szeretnénk elérni valamit, vagy amikor nagyon nem. Amikor kritizálnak, dühösek vagyunk vagy megsértettek. Amikor boldogok vagyunk vagy jelezni szeretnénk, hogyan érezzük magunkat.
Az asszertív viselkedéssel kiszámíthatóbbak lesznek a kapcsolataink, nagyobb lesz az önbizalmunk és másokban is jobban megbízunk. Kevesebb stressz ér minket és egyre több nyertes-nyertes pozíciót érünk az életünk minden területén.

Az agresszív viselkedés

Az agresszív személy úgy érvényesíti a saját akaratát, hogy közben gátlások nélkül átgázol a mások jogain. Magasabbrendűségét a mások leértékelésével tartja fenn. Bármilyen apró fenyegetettség esetén azonnal támadásba lendül és igyekszik a padlóba döngölni a másik felet. Az érintettek a vele való találkozás után kimerültnek, kifacsartnak érzik magukat. Az agresszív viselkedés célja a másik fél fizikai vagy erkölcsi bántalmazása, ledominálása a konfliktus megoldása nélkül. Eközben az agresszív mérges, vörös arccal, erőteljesen gesztikulál, a véleményét egyetlen érvényes igazságnak tekinti. A nonverbális kommunikációjával is igyekszik megerősíteni a vélt igazát. Meggyőződése, hogy a legjobb védekezés a támadás és a világ egy csatamező, ahol harcolni kell, mert mindenki ellenség.

Passzív viselkedés

A passzívan viselkedő ember hagyja, hogy a másik fél érdeke érvényesüljön, emiatt tehetetlenséget él meg, majd egyszer csak megunja és kitör. Az érdekeit érvényesíteni nem tudó ember így válik passzív-agresszív viselkedésűvé. A passzív viselkedéssel a kapcsolatainak harmóniáját igyekszik megőrizni, kitér a konfliktusok elől, ha mégis belemegy, nem tudja magát képviselni. A kommunikációja nélkülözi az őszinteséget, így hagyja másoknak, hogy megcsonkítsák a jogait. Gyakran kér elnézést és elkerüli a szemkontaktust.
Alacsony az önértékelése, a saját szükségleteit a mások mögé helyezi. Nem bízik a képességeiben és abban, sem hogy bármihez is joga van. A mások indulatossága, dühe miatt saját magát érzi felelősnek.

Az asszertív kommunikáció

Az asszertív ember a nyugodt, őszinte, nyílt kommunikációt választja, eközben a saját és a mások jogait is hagyja érvényre jutni. Képviseli a saját véleményét miközben a másik felet is közbeszólás nélkül meghallgatja, nehéz helyzetben is és akkor is, ha egyáltalán nem ért vele egyet. Asszertivitás tréning keretében bárki számára elsajátítható ez a készség, amivel biztosíthatjuk magunk és a másik fél számára is a nyertes-nyertes helyzetet a mindennapjainkban az életünk minden területén.

Központban a konfliktusok megoldása

Az asszertív kommunikációt használó személy a konfliktusok megoldására törekszik, miközben minden résztvevő érdekeit figyelembe veszi. Kommunikációja nyílt, őszinte és spontán. Mondandóját a másik félhez igazítja, a számára is érhető módon adja át az információt, nem próbálja bizonygatni a saját felsőbbrendűségét. Szemkontaktust tart és a testtartása, mimikája is könnyedséget fejez ki. Nyilvánvaló hogy nem fogja engedni, hogy kihasználják, de a másik fél is becsületességre számíthat a részéről.
Ahogyan egyre asszertívebbé válik a viselkedésünk egyre könnyebben megkapjuk, amit szeretnénk. Mások figyelembe veszik a véleményünket és egyre kellemesebben érezzük magunkat a bőrünkben. Kevesebb lesz a stressz az életünkben és a megoldhatatlannak látszó helyzetek egyre könnyedebbé válnak. Javulnak a kapcsolataink az életünk minden területén.

Soultherapy.hu

Similar Posts