önismeret

A költészet pozitív hatásai az életünkre

Miért érdemes verseket olvasni? Milyen hasznunk származik belőle? Gyakran kérdeznek hasonlókat, amikre természetesen számos választ adhatunk. A mentális és lelki okok a személyiségfejlesztés és életvezetés területein is pozitív hatást gyakorolhatnak bárkire.

Ebben a cikkben olyan előnyökről lesz szó, amik kicsit mélyebben segítenek végig gondolni a költészet értékeit.

A költészet más nézőpontba helyezi a világot

A költészet nagyrészt a megfigyelés művészetéről szól. A költők gondosan figyelik az őket körülvevő világot, hogy azt szépen, elgondolkodtató módon elemezzék és leírják. A transzcendentalista költészet, amely a beszélő és a természet közötti kapcsolatot hangsúlyozza, remek példa erre. De nem a természet az egyetlen dolog, amire a költészet segítségével összpontosíthatunk. A művészeti forma arra is ösztönözhet minket, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk önmagunkra, kapcsolatainkra és az élet egyszerű dolgaira. A mindfulness és az éles megfigyelés gyakorlása olyan élményt adhat, amely arra emlékeztet, hogy ne vegyük magától értetődőnek az életet.

Mire tanítanak a versek?


A költészet elősegíti a műveltséget, közösséget épít, és elősegíti az érzelmi ellenálló képességet. Olyan határokat képes átlépni, amilyeneket kevés más eszköz.

A költészet megtanít a szavak használatára. Egy versben egyetlen szó sem vész kárba.
A költészet erőteljes képeket használ. A versek a „mutasd meg, ne mondd el” megtestesítői. Egy versben nincs sok időd vagy helyed arra, hogy elmeséld vagy elmondd az olvasónak, mi történik.
A költészet inspiráló.

Amikor nem tudjuk kimondani a gondolatainkat, vagy nem tudjuk közvetlenül kifejezni az érzelmeinket, a versek írásával kifejezhetjük az érzéseinket, amelyeket rejtegetünk.

Készségek fejlesztése

A versek olvasása és írása segíthet abban, hogy kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal és jobban megértsük önmagunkat. A gyakorlat ösztönöz az odafigyelésre, a kifejezőkészséget szolgálja, és még az egymással való kapcsolatteremtésben is segíthet. És mivel a költészet bármilyen tapasztalatról szólhat, valószínűleg van olyan vers, amely az élet bármely szakaszában rezonál ránk. Vannak versek a vigasztaláshoz, versek a gyászhoz, versek a magányhoz és versek az öngondoskodáshoz. Ha egy vers olvasása segít abban, hogy meghallgatottnak érezzük magunkat, akkor a versírás még inkább kifizetődő lehet.

Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a verseket?


Ismerjen meg minél több gyerekeknek szóló verset.
Kutasson gyermekköltők után, és mutassa meg a gyermekeknek. Példát állíthat vele.
Keressen olyan online forrásokat, amelyek segítségével hozzáférhetőbbé teheti a költészetet.
Legyen céltudatos a gyerekekkel megosztandó versek kiválasztásakor.
Adjon lehetőséget a gyerekeknek, hogy saját verseket írjanak.

Vigyünk több költészetet az életünkbe

Költészet mindenütt van, és van, aki minden nap olvassa vagy hallgatja, míg mások a középiskolai Juhász Gyula versek óta egyetlen szót sem olvastak.

A zenehallgatáson vagy üdvözlőlapok olvasásán kívül rengeteg módja van annak, hogy egy kis költészetet vigyen a mindennapjaiba.

Verseskönyv. Olvassa fel hangosan, hogy még jobban átérezze.

Vegyen egy vers-naplót, és írjon bele minden egyes nap.

Iratkozzon fel egy verses e-mailre.

Próbáljon meg saját verset írni! Ne feledje, minden költészet más és más, és az öné olyan lehet, amilyennek csak szeretné!  Nem kényszerül semmire, csak érezze és írja le a szavakat.

A magyar-versek.hu oldalon megtalálod magyar költők listáját, akik verseiből sokat lehet tanulni és megélni mindegyik fenn említett előnyt.

Similar Posts